Stoofstraat

Beschrijving

Naar middeleeuwse "stoven", publieke badhuizen waarvan de louter hygiënische functie evolueerde naar oorden van "vermakelijkheden en ontucht". Herhaalde stedelijke vermaningen en maatregelen, onder meer in 1423. Verdwijnen van deze instellingen na de melaatsheidepidemie; circa 1700 zouden ze nagenoeg alle verdwenen zijn. Straat die vroeger tot aan de Dender liep en gekasseid werd in 1445. Van oudsher bebouwd, met vermelding van " 't steynen huus" in de 16de eeuw, vernieuwingen in de loop van de 18de eeuw. Bekende "d'herberghe van den godshuuse van Ninove" (15de tot 16de eeuw) en brouwerij "den Beer" (ingestort in 1816). Nummer 5 tot 13, met onder meer panden van een textielfabriek, vielen weg voor de grootschalige uitbreiding van het Jezuïetencollege.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle