Guido Gezellelaan

Beschrijving

Gebogen straat tussen Antwerpse- en Deurnestraat met bebouwing uit de eerste helft en het derde kwart van de 20ste eeuw. Op splitsing met Berthoutstraat: monument voor Lieven Gevaert, opgericht in 1941 naar ontwerp van architect J. Lernout en beeldhouwers J. De Cuyper en Ernest Wijnants. Natuurstenen trapezoïdaal verhoogd vlak waarop drie gelijkzijdige driehoekige pylonen waartegen drie figuren van links naar rechts: Vlaanderen, Lieven Gevaert en Cultuur of Onderwijs voorstellend. Afsluitmuur met het opschrift: "Lieven Gevaert 1868-1935".

• LEONARD E., Nieuwe gedenkteekenbouw. De Wedstrijd voor het Lieven Gevaert-gedenkteeken te Mortsel, Antwerpen, Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, 1938, IX, P. 29-36.
  • LEONARD E., Nieuwe gedenkteekenbouw. De 2e wedstrijd voor het Lieven Gevaert-gedenkteeken te Mortsel, in Bouwkunst en wederopbouw, j. I. nr. 2 februari 1941, p. 5-8.

Auteurs: Steyaert, Rita