Sint-Martinusplein

Beschrijving

In dorpskern, geasfalteerde straat met lichte pleinvorming aan de kruising met de Sint-Martinusstraat. Vormt verbinding Gemeenteplein-Rubensstraat. Gedeelte van het voormalig kerkhof rond de in de 16de eeuw verdwenen Sint-Martenskerk. Dit kerkhof staat vermeld vanaf 1396 en na het verdwijnen van de kerk kocht Willem Peeters alias van Diest een aantal percelen van het kerkhof en bouwde er een Sint-Martinuskapel, die werd gewijd in 1569 en verdween in 1863. Werd lang aangeduid onder de benaming Sint-Martenskerkhof, geleidelijk in loop van de 18de tot 19de eeuw vervangen door Sint-Martensplaets en -plein. De huidige benaming werd officieel in 1892.

Bebouwing: aan zuidzijde het Sint-Jozefsinstitunt en aan noordzijde aantal arbeiderswoningen van circa 1900 verbouwd in de 20ste eeuw.

• VAN PASSEN R ., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 60, 65 -68, 73, 145, 147-157, 300, 351, 418, 621, 800, 891, 892.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 550.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda