Hoogboomsteenweg

Beschrijving

Voornaamste straat van het gehucht Hoogboom, lopend van west naar oost, namelijk van Antwerpsesteenweg naar gemeente Brasschaat. Kern met kenmerken van straatdorp, gelegen in het westen bij domein "Oude Gracht". Bestaande uit de axiaal gelegen parochiekerk Sint-Jozef, waarrond dorpsbebouwing met onder meer school, herberg en winkeltje, pastorie en zo meer. Verder bescheiden bebouwing onder meer villa's vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw, gegroepeerde kleine dorpswoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; meest opvallend zijn de binnen grote domeinen gelegen landhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, namelijk nummers 7, 57, 77 en 124. Getuigen van de oudere bebouwing vormen de oorspronkelijke hoeven nummers 52-54, 76 en 87-89.

Centraal ten zuiden ligt de kazerne Cdt. Bauwin. Eerst was dit een barakkenkamp van de spoorwegtroepen (sinds 1924). In 1930 werd de kazerne officieel ingehuldigd en gebouwenbestand uitgebreid tijdens Duitse bezetting 1943-44. Kapel gebouwd in 1967.

• CDT. DE KEYSER, Snuffelend in het verleden van Hoogboom: kwartier Cdt. Bauwin. Historisch overzicht, in Hobonia. Kulturele heemkring Hoogboom, Driemaandelijks tijdschrift, jaargang VIII, juli-augustus-september 1979, p. 158-163.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita