Pontstraat

Beschrijving

Van het zuiden van de Sint-Martinuskerk naar de Houtmarkt; voorheen zogenaamd Brusselsestraat (eind 19de eeuw); doch in 1307 genoemd naar een pont over de Dender voor de aanleg van de Zeebergbrug. De voormalige Pontstraatvesten, gegraven voor 1127 waren jonger dan de straat die behoort tot de oudste invalswegen van Aalst; Pontstraatpoort bij naam bekend sinds 1395. De vesten werden afgevoerd in 1766. Onder de straat zouden ruime onderaardse gangen in verschillende richtingen lopen. In deze straat waren niet minder dan vijf kloostergemeenschappen gevestigd wat wel een eigen stempel drukte op haar karakter.

Vrij heterogeen straatbeeld, in noordwaartse richting belangrijk als benadering van de Sint-Martinuskerk, gezicht dat heden wordt verstoord door de diepe nieuwe bouw voor het Jezuïetencollege nummer 18, voornamelijk omdat het als aflijnend scherm fungeert voor de parking aangelegd op het verdwenen huizenblok tussen de afgeschafte aloude Volderstraat en de B. Dedekenstraat, open ruimte die uiteraard een enorme onderbreking in het straatbeeld betekent en het ernaast liggend Begijnhof als het ware isoleert. Beeld naar het zuiden uitlopend op zijkanten van beboomde Houtmarkt en achterin gelegen Park.

In de scenografie kan een evolutie van lijstgevels worden gevolgd gaande van bak- en zandsteenstijl met latere aanpassingen (nummer 2, 48, 51 ) naar (laat)classicistische witgeschilderde, bepleisterde gevels (onder meer nummer 53, 57, huizenblok tussen Sint-Martensplein en Stoofstraat enzomeer). Tussen deze kleine panden, grotere gebouwen oorspronkelijk in bak- en zandsteenstijl, later aangepast bepleisterd en heden opnieuw gedecapeerd (nummer 2, 11-51).

In de doorsnee-bebouwing met verbouwde lijstgevels met diverse parementen wijzen voornamelijk de scherpe dakhellingen op oudere kernen: nummer 23, 25, 37, 41, 65, 66, 68, 69, 71.

• COURTEAUX F., Nog over de Wilhelmieten te Aalst, in Het Land van Aalst, 1962, p. 17.
  • GIJSSELING M., Op toponymische verkenning te Aalst, in Het Land van Aalst, 1956, p. 114.
  • VAN DER HEYDEN A., Wandelgids door Aalst, p. 13.
  • VAN NUFFEL P., Historiek der oude straten van Aalst, Aalst, 1914 (1).
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis der stad Aalst, 1873, dl. I, I.
  • SCHUURMANS M.F., Het sint-Jozefscollege te Aalst, Vlaamse Toeristische Bibliotheek/ 193, september 1975.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle