Kapellensteenweg

Beschrijving

Drukke verbindingsweg Antwerpen-Roosendaal die de gemeente van zuid naar noord doorkruist. De aanleg van de Kapellensteenweg zou opklimmen tot de 14de tot 15de eeuw; verschillende abdijhoeven werden links en rechts van de steenweg ingeplant. In 1780 was er sprake van het kasseien van de weg doch de uitvoering van de werken zou tot circa 1860 op zich laten wachten. Heterogene lintbebouwing uit de 19de en de 20ste eeuw. Tussen dorpskom en Kapellen, verschillende landhuizen in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste huisnamen zoals Heideroosje, Heiderust, enzoverder.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet