Jan Sanderslaan

Beschrijving

Gelegen ten zuiden van de gemeente; vormde samen met de Bouwerijstraat de weg naar de voormalige "Bouwerijhoeve".

De "S.M. Goedkope Woningen" richtte in 1921 een tuinwijk op met zestig woningen naar ontwerp van Cols en De Roeck. Gevat tussen Jan Sanderslaan - Plataanlaan - Parklaan en Assestraat.

Noordzuidgerichte wijk met terugspringend hoofdblok in zuiden aan Jan Sanderslaan. Oorspronkelijk bedoeld om naar noorden toe uitgebreid te worden met daarin een centraal speelplein. Echter pas in jaren 1950 uitgebreid zonder gemeenschappelijke ruimte.

Reeksen individuele woningen met omhaagde voortuintjes bij Jan Sanderslaan, hoofdblok met ervoor omhaagd grasperk.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadel-, mansarde- of schilddaken (mechanische pannen). Eentonigheid in de reeksen wordt gebroken door onder meer diepe huizen op de hoeken. Sommige volgens spiegelbeeldschema opgebouwde brede huizen hebben een centrale beplankte top, maar daarnaast komen ook brede huizen voor met verspringende daklijsten, of een aantal voorzien van mansardedaken, zodat geen eenvormigheid heerst.

• SMETS M. 1976: De ontwikkeling van de tuinwijkgedachte in België, een overzicht van de Belgische volkswoningbouw in de periode van 1830 tot 1930, onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 199.

Auteurs: Wylleman, Linda