Hemelrijk

Beschrijving

Straat en wijk gelegen ten westen van de spoorlijn. Naam afkomstig van een kasteel en een domein dat zich uitstrekte vanaf de Kalmthoutse Duinen tot over de Nederlandse grens (gemeente Wouw). Het kasteel daterend van 1835 werd in 1970 gesloopt.

Verschillende aanhorigheden, onder andere de "Kiekenhoeve" (tot 1960), de rentmeesterswoning (nummer 19), de boswachterswoning (Moerkantsebaan nummer 48), de "Klokhoeve" (nummer 18), de "Louishoef" en de "Emeranshoef" (nummer 33), alsook een groot deel van het domein bleven bewaard.

Een houten schuur-droogloods (?) afkomstig uit Slovenië (Joegoslavië) werd door de huidige eigenaars in het domein terug opgebouwd.

• TIRELIREN A., De Kiekenhoeve (1767). Domein Hemelrijk, in De Spycker, jaargang XXVIII, 1971, nummers 3-4, p. 97-113.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita