Terelststraat

Beschrijving

Schaars bebouwde zijstraat van de Strijdersstraat, die in oostelijke richting over de Prins Boudewijnlaan loopt naar een recente woonwijk. Reeds in de 15de eeuw vermeld als "strate ter Elst" en waarschijnlijk eind 13de eeuw aangelegd bij de oprichting van de pastorie. Eind 19de eeuw nog landweg.

Hier lag het "Eausele domein" waaruit de mansus "Ter Tommen" gesplitst werd. De familie Berthout kocht in 1195 het goed "Ter Tommen". Door schenking van een perceel van dit goed ontstonden pastorie en kerk.

Straat genaamd naar het leen- en laathof "Ter Elst" ontstaan als achterleen van de hertog van Brabant. In 1557 sprake van hof van plaisantie "Elsenborg" (waarschijnlijk daarvoor zetel van heerlijkheid "Ter Elst"), reeds in de 18de eeuw vermeld als omgrachte hoeve.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda