Korte Zoutstraat

Beschrijving

Haaks aansluitend bij de Lange Zoutstraat, voorheen ter plaatse van "de borreputte" (vermeld in 1446, hersteld in 1524), en doorlopend tot aan de vroegere Zoutstraatpoort met ophaalbrug van de 14de-eeuwse vesting. Door haar ligging en latere ietwat omgebogen verbinding met de Geraardsbergse en Ninoofse Steenweg, van oudsher druk bebouwd met herbergen, "taveernen", "hostelrijen", afwisselend met brouwerijen, blauwververijen, enzomeer met bekende huisnamen voor de 16de en voornamelijk 17de en 18de eeuw. Drukke winkelstraat in de 19de eeuw te oordelen naar het aantal winkelpuien merkbaar op toenmalige afbeeldingen en postkaarten en waarvan er trouwens nog enkele werden bewaard (nummer 15, 37-39, 41). Heden nog steeds handelsfunctie, waardoor juist een aantal puien werden verbouwd en panden volledig vernieuwd; ook zekere verkeersfunctie vermits de straat is opgenomen in lusvormig bedieningssysteem (eenrichting) dat via de Hoogstraat zou lopen om de stadskern verkeersarm te maken (heden nog doorgaand stedelijk verkeer).

Bebouwing met variërende gevelbreedten en -hoogten; straatwanden nog enigszins getypeerd door de basislijstgevels met witbeschilderde bepleistering uit de 19de eeuw (onder meer nummer 3, 4, 6, 21, 42), doch vaak vernieuwde parementen van diverse aard: cementbepleistering, granito-parement, siertegels, enzomeer.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle