Hovestraat

Beschrijving

Rechte straat vertrekkend van dorpskern (Strijdersstraat) in oostelijke richting naar Mechelsesteenweg. Aanvankelijk weg naar de galg te Hove.

Gekasseid in 1875. Achtereenvolgens verbreed in 1889-1891, 1896 (van dorpskern tot vroeger station), 1908-1909 (vanaf station) en in 1963. Volop bebouwd vanaf circa 1890, voornamelijk door oprichting van de grot van Onze-Lieve-Vrouw in 1884 die snel uitgroeide tot een bedevaartsoord, waardoor niet alleen een station werd opgericht aan de in 1875 aangelegde spoorweg Antwerpen-Boom, maar ook een aantal cafés, restaurants en speeltuinen.

Tegen dorpskern lintbebouwing met burgerhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadeldaken, grotendeels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verder alleenstaande of gegroepeerde burgerhuizen en villa's, uit de 20ste eeuw met tegenover de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw enkele landhuizen van circa 1900

Auteurs: Wylleman, Linda