Inhoudelijk thema

Romeinse weg Tongeren - Maastricht

Beschrijving

Vertrekkend vanuit de voormalige Brusselsepoort is de heerbaan aantoonbaar ten westen van Maastricht, in de wijk Mariaberg waar het verloop samen valt met de Archipelstraat en de Brouwersweg. Aan de zuidzijde van de wijk Daalhof is de weg aanwezig in het westelijk deel van Numitorhof waar hij richting de Belgische-Nederlandse grens overgaat in een landweg. Vanaf Vroenhoven tot Riemst kan de heerbaan ononderbroken gevolgd worden als een betonnen landbouwweg of onverharde veldweg.

Aan de overzijde van de E313 in de richting van Tongeren werd de verbinding onderbroken door de aanleg van het bedrijventerrein Tongeren-Oost. Na Tongeren-Oost is de weg opnieuw te volgen over de veldwegen met de naam Heesterveldweg en de Marteman waarna hij tot Tongeren kan gevolgd worden over de Blaarstraat en de Jaminéstraat.

• NOUWEN R. 2021: De Romeinse Heerbaan. De oudste weg door door de lage landen, Gorredijk.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Vroenhoven (Riemst)
Tussen de Burgemeester Marreslaan in Lafelt-Vlijtingen en het Albertkanaal in Vroenhoven loopt over een afstand van 1200 m een wegtracé dat vermoedelijk teruggaat tot de Romeinse periode. De weg is grotendeels onverhard en liep oorspronkelijk door tot in Maastricht.

Bekijk gerelateerde waarnemingen

Heesterveldweg (Tongeren)
Naar aanleiding van de sloop en bouw van een handelspand aan de Heersterveldweg te Tongeren vond een archeologische opgraving plaats. Tijdens de opgraving werd een holle weg aangesneden met onderaan de sporen van de Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer via Tongeren naar Maastricht en Keulen. Op een hoger niveau in de opvulling van de holle weg werden karrensporen aangetroffen van (post-)middeleeuwse oorsprong.