Merchtemsesteenweg

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg, vertrekkend vanaf het Gemeenteplein in het centrum van Wolvertem met verder verloop in westelijke richting naar Merchtem. In het centrum wordt de straat gekenmerkt door een eenvoudige, voornamelijk 20ste-eeuwse basisbebouwing van dorpswoningen en burgerhuizen, zoals de nummers 70-72, in 1904 kadastraal geregistreerd als reconstruction totale in eigendom van Joannes Baptiste Puttemans-Cools, weduwe en kinderen, landbouwer in Wolvertem. Voortgaande op oude prentkaarten was de straat in het centrum eertijds gekarakteriseerd door kleinschalige dorpswoningen.

Verder verwijderd van het centrum is ze schaarser bebouwd en verloopt ze doorheen een landelijke omgeving tot de grens met Merchtem waar ze overgaat in de Wolvertemsesteenweg. Op basis van historisch kaartmateriaal kan gesteld worden dat de baan, op het centrum na, zo goed als onbebouwd bleef tot het einde van de 19de eeuw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1904/20 (nummers 70-72).