Terblokstraat

Beschrijving

Straat op de grens met de gemeente Hoeilaart die de verbinding vormt tussen Hoeilaart en Brussel en die in Hoeilaart Brusselsesteenweg heet.

De straat ligt in het meest westelijke deel van het gehucht Jezus-Eik en grenst aan het blok dat mede omsloten wordt door de Welriekendedreef en de Sint-Jansbergdreef. Dit grote blok, begin 19de eeuw nog deel van het Zoniënwoud, was begin 20ste eeuw eigendom van de familie Hye - Brabandt. Louis François Charles Marie Brabandt (wonende in de Louisalaan in Brussel) zal op enkele jaren tijd zowel "Chateau du prince Leopold" aan de Sint-Jansbergdreef als het landhuis "Welriekende" aan de Terblokstraat laten optrekken. Kasteel Terblock werd enkele jaren eerder opgetrokken door Paul-Marie-Augstuin Hye-Brabandt. Volgens de literatuur werd Welriekende opgetrokken door de vrouw van Paul Hye en kadastraal geregistreerd in 1907. Op een postkaart die zicht geeft op de bouw van de villa is een werfhuisje te zien met opschrift "Ernest Delune". De Brusselse architect Ernest Delune was waarschijnlijk de architect van het landhuis. Het kaasteel werd in de jaren 1940 al gesloopt en is vervangen door een nieuw landhuis.

Het domein Welriekende (nummers 76-78) bestaat vandaag uit een recent landhuis maar met oude bakstenen parkmuur en ingebouwde kapel aan de Terblokstraat. Waarschijnlijk dateren deze uit de bouwperiode. De kapel stond al aangeduid op de topografische kaart van 1924. De kleine kapel werd ingewerkt in de omheiningsmuur tussen twee pilasters. Ze heeft een spitsboogvormige toegang met houten deur en ijzeren tralie.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse (afdeling I), 1907/135 en 1946/32.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 145.
  • WILLAERT C. 1999: Lanck sieck en sibilijck genesen, Bijdragen tot de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland XVII, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien