Sint-Jansbergdreef

Beschrijving

Baan aangelegd in de jaren 1830 dwars door het Zoniënwoud. Vandaag drukke baan als deel van de zuidelijke ring rond Brussel. Op de kruising tussen de Sint-Jansbergdreef en de Waversesteenweg in Oudergem (in Jezus-Eik de Brusselsesteenweg) ontstond aan kilometerpaal tien op het grondgebied van Oudergem het Léonardkruispunt. De steenweg kreeg de naam "Steenweg op St. Jansberg" en maakte de verbinding tussen de Sint-Jansberg in Waterloo en Tervuren (Vierarmen), en leidt verder naar Mechelen.

Langs deze baan staat nog oudere bebouwing uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Op nummer 10 achter een oudere villa, ligt een manege met paardenstallen uit het interbellum. Net als deze manege zijn er in de omgeving nog verschillende maneges door de nabijheid van de renbaan van Groenendaal (Hoeilaart).

Links naast de toegang tot het kasteel Terblock, tegen een klein bakstenen muurtje, recente gedenkplaat (vernieuwd in 2008) voor Leon Divoy en Michel Donnet die op 4 juli 1941 met een tweedekker Engeland wisten te bereiken. Ze vertrokken aan het kasteel Terblock.

• DEPRE J. 1981: 40 jaren terug…., Zoniën 5.2, 71-72.
  • DEHERTOG-WILLLAERT C. 2012: Wie was Leonard Boon?, Zoniën 36.3, 134-140.
  • PARMENTIER Y. 2009: De verbinding van Brussel naar Waver, van landweg tot snelweg, Zoniën 33.1, 1-19.

Auteurs: Verwinnen, Katrien