Gemeenteplaats

Beschrijving

Grosso modo driehoekig plein, sinds 1980 aangelegd als woonerf naar ontwerp van Walter Cogge met aan westzijde rijweg afgezet met lindebomen; noordwaarts gezicht op de kerk en zuidwaarts op Kempisch museum waarvoor beschermde resten van schepenbank en kaak (beschrijving zie Hendrik Schoofstraat).

Overwegend lintbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw afgewisseld met moderne woonhuizen uit het derde kwart van de 20ste eeuw, twee bouwlagen onder zadeldak en rechthoekige muuropeningen; nummer 3 in zijgevel gedateerd 1888 (ankers); nummer 7 met leuke publiciteitsvoering (geschilderde stierenkop en opschrift A. Van Ballaert Beenhouwerij) in boogveld onder gebogen hardstenen puilijst.

Oostzijde met neogotisch gemeentehuis (1860) en plantsoentje met beeld van Gabriël van der Muyden (Mudaeüs, 16de-eeuws rechtsgeleerde) van 1865 door Ducaju.

Achter het gemeentehuis stemmig rechthoekig plein met modern schoolgebouw (derde kwart van de 20ste eeuw) en vroeger neoclassicistisch schoolgebouwtje uit de tweede helft van de 19de eeuw (Schoolplein nummer 9).

• OOMS F., Geschiedenis van de Gemeenteplein, onuitgegeven nota's.

Auteurs: Steyaert, Rita