Brussegemplein

Beschrijving

Het Brussegemplein vormt het hart van Brussegem en wordt bepaald door de aanwezigheid van de Sint-Stefanuskerk met ommuurd kerkhof. Ten noordwesten van de kerk is het voormalige gemeentehuis van Brussegem (nummer 8) bewaard, doch verbouwd met functiewijziging.

Het gemeentehuis omvatte reeds bij aanvang een gemeenteschool. Het pand werd kadastraal geregistreerd in 1865, maar was volgens kadastergegevens op dat moment reeds minstens acht jaar gebouwd. Volgens een kadastermutatie van 1881 werd het gebouw aan de achterzijde uitgebreid met een schoolgebouw, evenwijdig aan het Brussegemplein. Het gemeentehuis leunt aan bij het doorsneetype gemeentehuis van een plattelandsgemeente, zoals die door de provinciale architect in die periode werden ontworpen. Het pand vertoont gelijkenissen met ontwerpen van architect Spaak.

Rechts en links van de voormalige deur van het gemeentehuis zijn twee gedenkstenen aangebracht met vermelding van de Brussegemse 'helden' van respectievelijk de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De namen van de steenhouwers die de gedenkplaten realiseerden, worden op de platen vermeld, respectievelijk Adolf Hendrickx en Edmond Dascotte uit Asse. Het gemeentehuis werd naar ontwerpplannen van 1998 van de hand van de lokale architect Wim Van Hove verbouwd en geïntegreerd bij een achterliggende nieuwbouw met bibliotheek en feestzalen. Deze nieuwbouw kwam tot stand op de plaats van de vroegere gemeenteschool, die opgevat was als een eenlaags bakstenen volume met vier klaslokalen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1865/24 en 1881/5.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Lopend archief, Merchtem, Brussegemplein, Plannen en briefwisseling nieuwbouw en verbouwing gemeentehuis.

Auteurs: Verhelst, Julie