Langevelde

Beschrijving

Het gehucht Langevelde en de gelijknamige straat ontwikkelden zich ten noordoosten van Merchtem-centrum in de omgeving van de zogenaamde Langeveldmolen, die reeds op het einde van de 14de eeuw bestond. De straat verloopt bij het begin parallel aan de Grote Molenbeek en splitst vervolgens in twee delen: een tracé in oostelijke richting dat de verbinding vormt met Breestraeten, en een tracé in zuidelijke richting dat via Hunsberg een verbinding maakt met de Wolvertemsesteenweg.

Vermeldenswaardige restanten van landelijke bebouwing zijn onder meer een langgestrekte hoeve (nummer 73), kadastraal geregistreerd in 1929, en de hoeve zogenaamd "Den Rasop" (nummer 54). Toponiem Rasop verwijst naar een historische oorsprong als brouwerij. Op de Poppkaart (circa 1860) wordt de Rasopweg vermeld, namelijk een voetweg die tot circa 1960 een verbinding vormde tussen Langevelde (links van het huidige nummer 37) en het begin van de Wolvertemsesteenweg. De hoevegebouwen hebben thans een relatief gesloten karakter, maar gaan terug op een hoeve met losse bestanddelen, volgens kadastergegevens gebouwd omstreeks 1904 ter vervanging van bestaande volumes, in opdracht van Karel Van Roy. Het zuidelijk volume kreeg echter pas zijn huidige vorm bij uitbreidingswerken kadastraal geregistreerd in 1946.

Ter hoogte van nummer 72 zijn twee monumentale eiken bewaard, die vermoedelijk twee hoekbomen (of restanten van een perceelsrandbegroeiing) vormen en zo getuigen van een oude kadastrale perceelstructuur, zoals die reeds aanwezig was tijdens de 19de eeuw (confer primitief kadasterplan).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling I (Merchtem), 1905/23, 1946/33bis (Langevelde 54); 1929/22 (Langevelde 73).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Merchtem, afdeling I (Merchtem).
  • GEEROMS R. 1989: Het gehucht Langevelde, Heempraatje.