Geografisch thema

Marcel Félicéstraat

ID
17205
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17205

Beschrijving

Hellende straat vertrekkende van het Gemeenteplein in westelijke richting en voorheen het begin van de Groenendaalsesteenweg. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd dit deel afgesplitst en genoemd naar Marcel Félicé, een jonge Hoeilaartse verzetsstrijder van de Tweede Wereldoorlog die door de nazi's werd terechtgesteld. Als lid van de Belgische Nationale Beweging nam hij deel aan sabotageopdrachten in het Duitse munitiedepot in het Zoniënwoud. Op 17 januari 1943 werd hij thuis gearresteerd en ter dood veroordeeld; hij werd terechtgesteld in Karlsruhe op 1 april 1944. Zijn graf bevindt zich op de gemeentelijke begraafplaats bij het binnenkomen rechts, waar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog verzameld zijn in een ereperk.

Het begin van de straat wordt aan de linkerzijde gekenmerkt door een lintbebouwing van typische interbellumarchitectuur met art-deco-reminiscenties. Aan de rechtse straatzijde liggen onder meer een dokterswoning en een serristenwoning.

  • DHONDT B. 1987: Nieuwe straatnamen in Hoeilaart na Wereldoorlog II, Zoniën 23.1, 19-26.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dokterswoning

  • Omvat
    Serristenwoning

  • Is deel van
    Hoeilaart


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Marcel Félicéstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17205 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.