Ijzerstraat

Beschrijving

De Ijzerstraat werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw en vernoemd naar de aanwezigheid van de spoorlijn Brussel-Namen of 'ijzerenweg'. Op 1 mei 1912 werd hier de stopplaats Hoeilaart, in de volksmond ‘Stouse van Terdelle’ officieel geopend.

De straat is nog niet weergegeven op de topografische kaart van 1867, wel op die van 1891. Nummer 34 is een eenvoudige serristenwoning met bewaard schrijnwerk uit de jaren 1920; de nummers 48-50 zijn voorbeelden van eenvoudige interbellumpanden, beide kadastraal geregistreerd in 1928.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928 (eerste semester)/90 (nummer 48), 1928/58 (nummer 50).