Charles Coppensstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk een gedeelte van de Willem Eggerickxstraat, maar na de Tweede Wereldoorlog afgesplitst en genoemd naar Charles Coppens (1920-1944) die als verzetsstrijder werd neergeschoten in Terhulpen op 15 juli 1944. Zijn grafsteen bevindt zich op de gemeentelijke begraafplaats bij het binnenkomen rechts, waar de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog verzameld zijn in een ereperk. De straat vertrekt ten zuiden van het Jan van Ruusbroecpark en loopt verder in zuidelijke richting tot aan de spoorlijn Brussel-Namen. De voornamelijk 20ste-eeuwse bebouwing omvat naast al dan niet vrijstaande eengezinswoningen ook nog een aantal voorbeelden van serristenwoningen uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt, zoals het nummer 75 met behouden volume en vernieuwd schrijnwerk, kadastraal geregistreerd in 1928 als 'nouvelle construction' in opdracht van Demaerschalk-Muyldermans. Het sterk neoclassicistisch uitgewerkte nummer 62 werd in 1866 kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in opdracht van 'Craps Gabriel weduwe, dagloonster' met een 'agrandissement et amélioration' in 1906 in opdracht van Judocus Isidoor Bodewyn, beenhouwer en Barbara Bodewyn, zonder beroep; vermoedelijk klimt het huidige uitzicht op tot deze verbeteringswerken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1866/6, 1906/21 (nummer 62); 1928/19 (nummer 75).
  • DHONDT B. 1987: Nieuwe straatnamen in Hoeilaart na Wereldoorlog II, Zoniën 23.1, 19-26.