Albert I laan

Beschrijving

Straat gelegen in het zuidwestelijke deel van het woongebied van Hoeilaart, vlak bij het Zoniënwoud, ten zuiden van de spoorlijn Brussel-Namen. Historisch kaartmateriaal uit de 18de en 19de eeuw laat duidelijk zien dat deze omgeving op dat ogenblik nog voor een groot deel behoorde tot het Zoniënwoud.

Het gebied, momenteel gevat tussen de spoorlijn en het Zoniënwoud werd verkaveld tijdens het interbellum en groeide uit tot een residentiële wijk in een groene omgeving waar een aantal ontwerpen van bekende architecten te vinden zijn. De aanleg van de straten in deze wijk werd op het kadaster geregistreerd in 1928; de huidige Albert I laan kreeg toen de benaming ‘Avenue du Beau Site’. Het huidige nummer 7 was in oorsprong een monumentale villa uit de late jaren 1930 naar ontwerp van Gaston Brunfaut; het geheel wordt omgeven door een ruime tuin maar is inmiddels grondig verbouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928/61.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000. Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
  • FLOUQUET P.-L. 1939: Villa à Groenendael, architecte Gaston Brunfaut, Bâtir 77, 163-164.