Oudstrijdersstraat

Beschrijving

Lokale weg, vroeger bekend als de Dotstraat. De weg loopt van de Henri Torleylaan in noordwestelijke richting parallel met de A. Vaucampslaan naar de Guido Gezellestraat. De weg wordt reeds op de Ferrariskaart aangeduid. De huidige naam werd gegeven in 1919 ter herdenking aan de oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog. De weg die oorspronkelijk een ontsluitingsweg was voor de omliggende velden, werd vooral in de 20ste eeuw stelselmatig volgebouwd met private woningen waardoor er momenteel een mengeling van hoeves en rijwoningen te vinden is. Zo herinnert de hoeve op nummer 61 aan het landbouwverleden van de straat. Ze werd opgericht in 1886 en uitgebreid in 1900. De hoeve bestaat uit twee parallelle volumes met ten zuiden ervan een klein omhaagd erf, toegankelijk via een hek aan twee hekpijlers. Het uitzicht sluit aan bij de doorsneebebouwing uit die periode.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B2002/1979 (nummer 61).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1886/3 en 1901/10 (nummer 61).
  • BAL A. 1979: huizingen Toponymische studie, Brussel.
  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.

Auteurs: Mertens, Joeri