Zevenbronnenstraat

Beschrijving

Oude verbindingsweg ten zuidoosten van de dorpskern die vertrekt aan de Alsembergsesteenweg en min of meer parallel met de Zevenborrebeek in zuidelijke en vervolgens oostelijke richting loopt. Lokale voetwegen die de beekvallei volgden zijn geëvolueerd tot rijwegen en kregen allemaal de naam Zevenbronnenstraat. Bij de opmaak van de Atlas der Buurtwegen (1841) lag het stratenpatroon reeds vast. De weg werd in de 20ste eeuw recht getrokken ter hoogte van Molen Malfroy (nummers 46-48).

De bebouwing in de straat wordt vooral getypeerd door nijverheidsgebouwen die ontstonden rond de Zevenborrebeek. Op de beek ligt de Esseltmolen en langs de straat werden twee herenhuizen opgetrokken door de voormalige eigenaars van de Esseltmolen (Huis Winderickx en Villa Les Glycines). Op nummer 46-48 een in oorsprong U-vormig hoevecomplex dat mogelijk teruggaat op een papiermolen en reeds afgebeeld staat op de atlas der buurtwegen. Het boerenburgerhuis is haaks op de straat ingeplant en heeft aandaken. Verder in de straat nabij de samenvloeiing van de Zevenborrebeek en de Rilroheidebeek staat fabriek Van Ham.

De straat werd verder bebouwd met eenvoudige 20ste-eeuwse vrijstaande villa’s.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri