Rilroheidestraat

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het dorpscentrum en al ingetekend op de Ferrariskaart van 1770-1778. Van oudsher zorgde deze straat voor een verbinding met de Rilroheide. Ter hoogte van de kruising van de weg met de Rilroheidebeek vormde zich een klein gehucht dat de naam Rilroheide meekreeg.

Het gehucht wordt gekenmerkt door zeer diverse verspreide bebouwing. Mogelijk gaan verschillende panden terug op 19de-eeuwse langgestrekte hoeves. Ze zijn alle verbouwd en gerenoveerd. Op nummer 27 een laag rijhuis uit 1874 met groene en gele cimorné-afwerking voor de gevel afgewisseld met zwarte en witte marbriet. Op nummer 44 een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, oorspronkelijk gepleisterd. Achter het pand staan kleinschalige bedrijfsgebouwen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1875/19 (nummer 27) en 1908/28 (nummer 44).
  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B301/2006 (nummer 44).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri