Fazantenlaan

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van de dorpskern, aangelegd samen met de Dennenlaan in het midden van de jaren 1960; op de 18de-eeuwse Ferrariskaart staat de omgeving aangeduid als B(oi)s Den Hack.

Bebouwd met vrijstaande villa’s op riante beboomde percelen van het midden van de jaren 1960 tot de late jaren 1970. De wijk wordt gekenmerkt door enkele opvallende vrijstaande woningen ontworpen door onder andere Alfons Hoppenbrouwers (nummer 16), Catherine Myressiotis-Lipszyc (nummer 30), Francis Asselman (nummer 38) en de architectenwoning van Luc Moermans (nummer 29).

De woningen kenmerken zich door volumes van één à twee bouwlagen op complexe plattegronden, onder een plat dak en met uitgesproken horizontale belijning. De witgeschilderde bakstenen muren steunen op donkere plinten en worden geritmeerd door het donker gebeitste houten schrijnwerk. Bij het ontwerp werd rekening gehouden met de ligging, de omgeving en de helling van de bouwpercelen, getuige de zongerichte plaatsing van grote vensterpartijen en zonneterrassen.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3055/1973 (nummer 16), B3016/1975 (nummer 29), B3062/75 (nummer 30), B3057/73 (nummer 38).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770–1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri