Kerkveldstraat

Beschrijving

De Kerkveldstraat die al ingetekend staat op de Ferrariskaart vertrekt in het centrum van Beersel ter hoogte van de pastorie en loopt in noordoostelijke richting, voor het grootste deel parallel met de Steenweg op Ukkel. De straat ontsloot de aanpalende landerijen. Momenteel een sterk bebouwde straat aansluitend bij 20ste-eeuwse verkavelingen ten oosten ervan.

Nabij het centrum bleven enkele dorpswoningen bewaard met karakteristiek gebruik van contrasterende witte baksteen, uit het begin van de 20ste eeuw (nummers 27 en 43-45 van 1907, uitgebreid in 1924). Nummer 34 was eertijds wagenmakerij Mosselman-Schoriels, opgetrokken in 1914. De achterliggende bedrijfsgebouwen werden in 1955 door Alfons Van Roy verbouwd tot kaasfabriek. Alfons had reeds in 1942 een kaasdrogerij opgetrokken op de Steenweg op Ukkel 14. Het bewaarde boerenburgerhuis aan de straat wordt gemarkeerd door spaarvelden met aflijnende fries, maar de begane grond werd aangepast. Op nummer 43-45 de woning Walschot-Elschot uit 1907 en uitgebreid in 1924 in eenvoudige neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het tweede deel van de straat tussen Windmolenstraat en Zavelstraat heeft een dense bebouwing met drielaagse panden eerder aansluitend bij het verstedelijkte Linkebeek.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B1028/1955 (nummer 34) en B6/1992 (nummer 43-45).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1915/6 (nummer 34) en 1908/7 en 1924/10 (nummers 43-45).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri