Herman Teirlinckplein

Beschrijving

Het Herman Teirlinckplein, gelegen in het centrum van de gemeente, werd genoemd naar de schrijver die sinds 1939 te Beersel woonde in de nabijgelegen Uweberg. Teirlinck werd 1879 geboren in Sint-Jans-Molenbeek als zoon van de taalkundige Isidoor Teirlinck. Vanaf 1902 werkte hij voor het Brusselse stadsbestuur. Hij was in 1913 medestichter van het tijdschrift 'Vlaanderen'. Van 1910 tot 1938 doceerde Teirlinck het vak Nederlands, eerst aan de stedelijke jongensnormaalschool te Brussel, later aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. In 1919 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Taal en Letterkunde. Hij was tevens leraar Nederlands aan het Koninklijk Hof. Teirlinck stierf te Brussel op 4 februari 1967 en werd daar begraven. Te Beersel wordt hij vooral herinnerd omwille van de club van intellectuelen MIJOLCLUB die tweewekelijks vergaderden in 'de 3 fonteinen', nu het pand 'De Drie Bronnen' in de Hoogstraat. Elke vrijdag was hij er te vinden met de burgemeester en veldwachter.

Het plein, aan de noordzijde gedomineerd door de Sint-Lambertuskerk van 1913-1915, ontstond door het inpalmen van het kerkhof na de opening in 1899 van een nieuwe begraafplaats aan de Hoogstraat. De bebouwing van de zuidelijke pleinwand dateert voor het grootste deel uit de 20ste eeuw en wordt bepaald door de brouwerij en geuzestekerij 'De 3 fonteinen' en de voormalige danszaal en geuzestekerij 'Au Grand Salon' (nummer 4) die opklimt tot 1873 (kadastrale registratie). Jacobus Mommaert en zijn echtgenote Theresia Gijsels bouwden de zaak uit tot een bloeiende bierhandel door de achterin liggende feestzaal uit 1887 (kadastrale registratie) in 1925 op te hogen met één bouwlaag. Op de benedenverdieping werd een bierstekerij ingericht en op de bovenverdieping een danszaal. Het betreft een bepleisterd pand met aangepaste begane grond en originele bovenbouw. In de feestzaal bleven het originele dakspant en de bühne uit 1925 bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1873/5, 1887/33 en 1925/19.
  • DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 64.
  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.
  • Informatie verkregen van Gardens of Aromates (19 april 2016).

Auteurs: Mertens, Joeri