Sanatoriumstraat

Beschrijving

Weg tussen Beersel en Alsemberg via de Meigemheide, ontstaan uit de op de Poppkaart ingetekende 'Chemin à Alsemberg' en de 'Chemin dit Beukenstraat'. Genoemd naar het sanatorium Brugman dat er in 1909-1910 werd opgericht.

De straat was tot ver in de 19de eeuw onbebouwd. Nog steeds is het een spaarzaam bebouwde ontsluitingsweg met enkele gebouwen en hoeves mogelijk met een oudere kern, zoals de nummers 291a, 293, 267. Ter hoogte van nummer 267 werd een Onze-Lieve-Vrouwekapel met modern tegeltableau in de hoeve ingebouwd. Rechtover het sanatorium ligt het 'Cafe - Au vue du sanatorium - Laiterie', een hoevecomplex teruggaand op een hoeve opgetrokken door weduwe Karel Ectors tussen 1862 en 1889. Het complex werd vervolgens uitgebreid met een café door Sebastiaan Bergmans-Vanderdeelen in 1914 en een woonhuis begin jaren 1930 door Pieter Bergmans-Raes. Het complex bestaat nu nog uit een historische schuur uit de tweede helft van de 19de eeuw aan de straat en twee panden, mogelijk een personeelswoning uitgevend op het erf en het café.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1865/20, 1890/12, 1915/12 en 1931/48 (nummer 150-156).

Auteurs: Mertens, Joeri