Stationsstraat

Beschrijving

Historisch straattracé dat reeds ingetekend staat op de Frickxkaart en dat van aan de Zenne in noordelijke richting naar de Lotlinde of Laecktlinde (Bergensesteenweg) loopt. De straat vertrekt in noordwestelijke richting aan de Albert Denystraat, maakt ter hoogte van het station een hoek van 90 graden in zuidwestelijke richting, parallel aan de spoorlijn, om deze vervolgens over te steken en in noordelijke richting verder te gaan tot voorbij het kanaal naar Charleroi. Vervolgens loopt de straat parallel met het kanaal om dan in noordwestelijke richting verder te gaan naar de Bergensesteenweg.

De straat kenmerkt zich door een zeer diverse bebouwing gaande van herbergen en arbeiderswoningen in het dorpscentrum tot hoeves langs het noordelijk gelegen deel van de weg in buitengebied. Het ommuurde neogotische herenhuis (nummer 113-117) uit 1905 werd gebouwd voor geneesheer Wyns-Schoukens Karel. Het is een L-vormig hoofdvolume met aansluitend een lager bijgebouw dat geritmeerd wordt door meerledige vensters met tussendorpels en -stijlen in blauwe hardsteen. De sober vormgegeven bakstenen arbeidershuizen (nummers 128-134) uit 1894 werden opgetrokken door Jan Huysmans-Schoukens. De arbeidershuizen nummer 122 tot 126 uit 1910 werden opgetrokken door Jozef Huysmans – Van Heffen die zelf het pand Stationsstraat 141 bewoonde. De vier huizen werden sober gedecoreerd met geglazuurde baksteen. Op nummer 147 herinnert de cafépui onder een metalen latei aan de voormalige herberg "De Dobbeleerd", ook bekend als café "In de beuk", uit 1880. De bakstenen, witgeschilderde hoeve Wouters (nummer 188) met veldstenen plint dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw.

• Carte des Pays-Bas, Fricx, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1712 [online], http://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 29 februari 2016).
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1906/67 (nummer 113-117), 1911/38 (nummer 122-126), 1894/10 (nummer 128-134), 1881/27 (nummer 147A) en 1907/23 (nummer 180).

Auteurs: Mertens, Joeri