Jezus-Eiksesteenweg

Beschrijving

Belangrijke intercommunale verbindingsweg. De lange en bochtige Jezus-Eiksesteenweg verbindt als het ware het religieuze centrum van Hoeilaart met Jezus-Eik, een gehucht van Overijse. De baan vertrekt vanop de Joseph Denayerstraat, even ten noorden van het Gemeenteplein en gaat met een bij het begin sterk hellend en bochtig verloop verder in noordelijke richting. Op de topografische kaart van 1867 is de straat nog omgeven door landelijk gebied en met uitzondering van een woonconcentratie ter hoogte van de Edgard Sohiestraat vrijwel onbebouwd; de topografische kaart van 1891 toont al een sterke concentratie van serres.

Langs deze baan met een heterogene, overwegend 20ste-eeuwse bebouwing, bleven vele serristenwoningen bewaard vooral aan de oostelijke zijde waar op de achterliggende helling ook nog meerdere serres in gebruik zijn. De voorbeelden betreffen zowel de eerste bloeiperiode van de druiventeelt als de tweede: woningen uit de eerste bloeiperiode zijn onder meer de nummers 34 en 97, kadastraal ingetekend in 1905, en de nummers 92 en 106, kadastraal ingetekend in 1910; het nummer 52 kadastraal geregistreerd als 'geheele herbouwing' in 1934 in opdracht van Frederik Vanachter-Lichtert, 'druivenkweeker', en de nummers 37 en 95, beide kadastraal geregistreerd in 1928, zijn voorbeelden uit de tweede periode. Volgens C. Verhaegen zijn vele serristenvilla's aan deze baan ontworpen door de eigenaars zelf.

Op het nummer 45 was eertijds de herberg 'In den verloren hoek' gevestigd, zie het bewaarde opschrift; het pand werd samen met een aantal 'broeikassen' kadastraal geregistreerd in 1909 in opdracht van Emiel Strompers-De Veuster, metserwerkman, die hier volgens het opschrift ook een herberg uitbaatte.

Op nummer 47 ligt een eenvoudige, gerenoveerde burgerwoning die in 1921 kadastraal werd geregistreerd als 'gedeeltelijke afbraak en vergroting' in opdracht van Emiel Olieslagers, bediende. Nummer 53 is nog één van de weinige voorbeelden met een cimorné-bekleding, typisch voor de late jaren 1920-1930.

Langsheen deze steenweg ligt ook de gemeentelijke begraafplaats, ten oosten begrensd door de Jezus-Eiksesteenweg, ten westen door de Steenbergstraat.

Ten noorden van de begraafplaats ligt het zogenaamde 'Bemdekensveld', een gebied van 21,780 vierkante meter dat voorheen was ingenomen door 57 druivenserres maar in 1990 werd aangekocht door de gemeente voor de uitbreiding van de begraafplaats; deze plannen werden echter niet uitgevoerd en in 2005 werd de creatie van een natuur- en stiltegebied voorgesteld, waarvoor in 2006 een beheersvisie werd opgemaakt (zie infobord Watertorenstraat links van nummer 37).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1905/42 (nummer 34), 1905/34 (nummer 97), 1909/54 (nummer 45), 1910/77 (nummer 92), 1910/78 (nummer 106), 1921/3 (nummer 47), 1928 (eerste semester)/49 (nummer 37), 1928/25 (nummer 95), 1934/17 (nummer 52).
  • VERHAEGEN C. 2011: Syllabus: Serristenvilla's te Hoeilaart. Een eigenzinnig overzicht van de geschiedenis van de serristenvilla's te Hoeilaart. Reflectie 30 jaar na eerste onderzoek, Hoeilaart.