Keizersplein

Beschrijving

Gelegen op de in 1752 gedempte Karmelietenvest, voorheen de zogenaamde "Kastanjevesten", in 1810, bij het bezoek van Napoleon I, "Keizerlijk Plein" genoemd. Rechthoekig plein, gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat; vlakke noordelijke gevelwand, zuidelijke gevelwand met ten oosten en ten westen, uitspringende panden, respectievelijk nummer 3 en nummer 65-71 (laatst genoemde voormalige herberg "De Vier Winden", hoek Korte Zoutstraat). Voorheen met beboomde middenstrook, heden geasfalteerd plein met gereduceerde centrale wandelstrook met banken en hoge bomen.

De zuidelijke gevelwand die het meest authentiek en homogeen is gebleven, geeft de evolutie van de bebouwing weer. Zuidelijke gevelwand Lange strook met vrij homogene bebouwing tussen uitspringende hoeken: aan Nieuwstraatzijde, nummer 1 (zie ook Arbeidstraat nummer 2), afgesloten door het zogenaamde "Paviljoen", huis in eclectische stijl, uit eind 19de- begin 20ste eeuw, en nummer 3, bescheiden hoekhuis met gevelsteenbekleding van zes en drie traveeën onder schilddak; naar de Korte Zoutstraat toe, nummer 65-71: fraaie panden, eerst genoemde met geordonneerde pilastergevel. Nummer 71 (hoekhuis Lange Zoutstraat), zogenaamd "De Vier Winden". Dubbelhuistype met vijf en vier traveeën, onder zadeldaken. Gecementeerde, van schijnvoegen voorziene lijstgevel uit eind 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw; benedenvensters in rechthoekige omlijsting van arduin. Recente dakkapellen.

Markant middenpand (nummer 33): hoge pilastergevel op sokkel vormende begane grond, onder driehoekig fronton; links en rechts, geflankeerd door herenhuizen uit de eerste helft van de 19de eeuw met gemarkeerde poorttravee, hoekpilasters in nummer 25-31. Maken samen deel uit van een laat-classicistisch geïnspireerd totaalontwerp uit eind 18de eeuw met empire- en directoire-ornamenten voor details en afwerking. Dit groots opgevat concept werd slechts gedeeltelijk uitgevoerd.

Geleidelijke schaalvermindering naar Nieuwstraat toe: burgerhuizen van drie bouwlagen met drie of vier traveeën. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met eenvoudige deurtravee. Heden meestal met vernieuwd parement (nummer 1-17).

Nummer 51, 53: nieuwe bouw met dominerende horizontale geleding, nummer 53 kan geslaagd worden genoemd; nummer 55 met bekleding van siergevelsteen stoort deze homogene rij.

Noordelijke gevelwand. Meer heterogene bebouwing van twee of drie bouwlagen met drie of vier traveeën, onder zadeldaken; naar Nieuwstraat toe voornamelijk uit eind 19de eeuw. Naar de Korte Zoutstraat toe, bevond zich in de 19de eeuw een rij eenlaagse arbeidershuisjes met twee of drie traveeën, vervangen door recentere bouw met diverse parementen. Opvallend volume: nummer 42-44 in neo-Vlaamse stijl.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle