Sociale woonwijk ontworpen door P. Neefs

Beschrijving

Tussen kanaal en Veldstraat, huisvestingsproject van 92 woningen, 1971, naar ontwerp van architect P. Neefs (Gammer-, Huffelen-, Paddesteen-, Veerpont- en Zandstraat). Samengesteld uit groepen van drie tot achttien eengezinswoningen, opgevat als prismatische, van drie naar één bouwlaag verkleinende en afzakkende volumes onder monumentaal lessenaarsdak (Vlaamse pannen), met aansluitende ommuurde privétuinen. Zowel de hoge als de lage gevels kunnen als voorgevel fungeren; living/inkom/garage liggen steeds aan de straat, eetplaats/terras/keuken aan de tuin; de trap, die als een diagonale as met het volume mee opklimt, beslaat een minimum aan nuttige ruimte.

Oorspronkelijk uitsluitend met rode bakstenen gevels, tweedelige metalen ramen, onversierde deuren; de bekleding met kunstleien van zijpuntgevels, schoorstenen en bovenkant van de hoogste bouwlaag alsook de vernieuwde ramen en deuren (PVC tegenover metaal, driedelige raamindeling tegenover tweedelige, paneeldeuren) heeft het origineel concept beslist nadelig beïnvloed.

• DE KOONING M. 1992: Paul Neefs, Vlees en beton 19-20, 80-81.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam BEERSE_VELDSTRAAT_1250.