Nielsestraat

Beschrijving

Intercommunale baan tussen Boomcentrum (in het oosten) en Niel (in het westen) en noordelijke begrenzing van de wijk Noeveren. Dijkvormige weg, zie kleiafgravingen aan weerszijden met tunnels ter hoogte van de steenbakkerijen.

Afgezoomd met 19de- en 20ste-eeuwse arbeidershuizen die deels in de kleiputten zijn ingebouwd. Aaneengesloten bebouwing van in series opgetrokken enkelhuizen, twee tot drie traveeën en een tot twee bouwlagen onder pannen zadeldak; bakstenen, bepleisterde en gecementeerde lijstgevels met rechthoekige en getoogde muuropeningen; veel vernieuwingen, enkele doorgangen naar achterhuizen. Verschillende bressen.

Voetgangerstunnel onder de spoorweg, afgezet met sierlijke ijzeren leuningen.

Auteurs: Plomteux, Greet