Sociale huisvesting van 1979

Beschrijving

In 1979 voltooide de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Dak een grootschalig appartementencomplex aan de Wegvoeringstraat 80-88, in het kader van een krotopruiming in het centrum van Wetteren. Reeds in mei 1973 maakten de architecten Alfred Dethoor (Wetteren) en Luc Van den Broeck (Aalst) en ingenieur Oktaaf Van Severen een voorontwerp. In 1976 werden de 104 appartementen aanbesteed (Aalsterse aannemer PVBA Peynsaert & Zonen), in 1977 voegde men een gezelschapsruimte toe en in 1979 werd een kijkappartement ingericht.

Het complex bestaat uit geschakelde appartementsgebouwen van vijf of zes bouwlagen tussen de Wegvoeringstraat en de Dokter De Bruyckerstraat. Kenmerkend is de brutalistische combinatie van baksteen en beton in de gevels. De betonnen balkons gaven aanleiding tot de volksnaam "De Tuimelbakken" (omwille van de visuele gelijkenis met de gelijknamige kermisattractie).

Dit gebouw werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam WETTEREN_WEGVOERING_4340.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4340, Wetteren, Wegvoeringsstraat.
  • Wetteren, Gemeentearchief, dossier princiepsaanvraag nummer 133 (1972) en bouwaanvraag nr. 11557.
  • DAUWE L., BRAECKMAN M. & SMET R. 1989: Eigen dak 1922-1988, Wetteren, 74-75 & 81, 85, 93-95.
  • MISSOTTEN M. & PEETERS L., De ‘Tuimelbakken’ in Wetteren, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert