Sociale huisvesting van 1959

Beschrijving

Op het Gentse schiereiland Meulestede-Muide werden in de 20ste eeuw heel wat sociale woningen opgetrokken omwille van de nabijheid van de haven en de industrie. In 1959 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard aan de Marseillestraat 72 appartementen naar plannen van de Gentse architect Adrien Bressers uit 1956.

De twee identieke middelhoogbouw appartementsgebouwen tellen vier bouwlagen en bieden toegang tot de appartementen via portieken of galerijen. Aan de achterzijde worden de appartementen afgescheiden van de drukke New Orleansstraat door een brede groenzone. De architecturale vormgeving is sober met eenvoudige bakstenen gevels en rechthoekige gevelopeningen. In de beglaasde traphallen, het gebruik van breuksteen voor de plint en de toegangspartijen, en vooral in de expressieve, geknikte luifels is wel een invloed van het modernisme (expo-stijl) te bemerken.

Dit gebouw werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GENT_MEULEST_MARS_4160.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen (reeks G12), 1957/M/1.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4160, Gent, Meulestede Manchesterstraat.
  • S.N. 1988: Jubileumboek 60 jaar coöperatieve vennootschap Volkshaard Gent 1928-1988, Gent, 36.
  • S.N. 2008: Stadsmussen onder dak. Wonen in Gent van 1914 tot 2000, Gent, 27.