Sociale huisvesting van 1984

Beschrijving

In 1984 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Gentse Maatschappij voor de Huisvesting 42 woningen en appartementen in twee volumes (een groot aan de Kriekelaarstraat en een kleiner op de hoek van de Veronica- en de Dracenastraat). De plannen dateren van 1980 en zijn van de Gentse architect Willy Verstraete (studiebureau Arrow).

De architecturale vormgeving van dit complex lijkt traditioneel geïnspireerd in de keuze voor het gesloten bouwblok en de illusie van een historisch gegroeid, stedelijk geheel van individuele panden (integratiearchitectuur). De planindeling toont echter dat het gebouw in feite bestaat uit gestapelde maisonnettes (waarvan de bovenste toegankelijk zijn via buitengalerijen) en kleine appartementen op de vierde verdieping.

Dit complex werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam GENT_KRIEKELAAR_4150.
  • Stadsarchief Gent Litt D 37 80, Litt K 69 80 en V 2010 40346.
  • S.N. 1997: Monografieën erkende bouwmaatschappijen, in: S.N., Bouwstenen van sociaal woonbeleid ’45-‘95. De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen. Deel 2, Brussel, 92.
  • S.N. 2008: Stadsmussen onder dak. Wonen in Gent van 1914 tot 2000, Gent, 31.
  • VAN AUDENAERDE F. 1984: Ontstaan en groei van de Gentse maatschappij voor de huisvesting, onuitgegeven verhandeling Rijksuniversiteit Gent, Vakgroep Architectuur, 100-101.

Auteurs: Vandeweghe, Evert