Sociale woonwijk Stene, Mariakerkelaan

Beschrijving

In de jaren zestig realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij De Gelukkige Haard een wijk van 183 woningen tussen de Eikenlaan, de Berkenlaan, de Kersenlaan en de Mariakerkelaan te Stene. Ontwerpers waren de architecten René Meyer en J. (waarschijnlijk Jean) Devos. In 1970 werd de wijk door de provincie voorgedragen voor de Groenprijs van het Nationaal Instituut voor de Huisvesting (categorie B).

Typische volkswijk van vooral gekoppelde gezinswoningen met voortuinen en private achtertuinen die ontsloten worden via paden. Daarnaast telt de wijk enkele duplexwoningen op de hoeken (bijvoorbeeld aan de Beukenlaan 31-35 en 52-62, Eikenlaan 20-42, Mariakerkelaan 218-226, 244-250 en Kersenlaan 33). Aan de Mariakerkelaan 228-242 hebben de woningen een opvallende voorgevel, bestaande uit een dambordpatroon van metselwerk en gevelopeningen.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam OOSTE_STENE_MARIAKERKELN_3315.
  • Stadsarchief Oostende, bouwaanvragen, SAR034 1959/110 & 1962/92.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 3315, Oostende, wijk Stene.
  • DEVRIENDT L. 1986: Sociale woningbouw te Oostende, onuitgegeven verhandeling Universiteit Gent, Burgerlijk ingenieur architect, 268-272.
  • S.N. s.d. (2001): De Gelukkige Haard: Vijftig Jaar, Oostende, 17.

Auteurs: Vandeweghe, Evert