Sociale woonwijk ’t Roosje

Beschrijving

In 1961 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard aan de Hertooiebos 57-107 en 116-152 en Hertooie 24-26 een wijk met 72 woningen naar ontwerp van architect Leon Cottenie (gevelsteen). De architectuur bestaat uit witgeschilderde bakstenen laagbouw onder licht hellende lessenaarsdaken en met naar boven uitkragende deuromlijstingen, die licht refereren aan de expo-stijl. Enkel de zijgevel en achtergevel van Hertooiebos 105-107 en de twee naburige huizen aan de Hertooie 24-26 zijn niet geschilderd (en de laatste twee zijn ook voorzien van een zadeldak), waardoor een overgang gemaakt wordt met de bestaande bebouwing. Achter het vrij homogene exterieur van deze wijk bevinden zich twee verschillende woningtypes: 34 gezinswoningen en 36 duplexen (herkenbaar aan de per twee gekoppelde deuren in de zijgevel of per vier in de voorgevel). Verder wordt de wijk gekenmerkt door de omhaagde voortuinen en een kapelletje.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam ZWIJNA_HERTOOIEBOS_4160.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4160, Gent, Hertooiebos.
  • S.N. 1988: Jubileumboek 60 jaar coöperatieve vennootschap Volkshaard Gent 1928-1988, Gent, 37.

Auteurs: Vandeweghe, Evert