Sociale woonwijk Wittouck

Beschrijving

Van 1963 tot 1965 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen te Zelzate 67 eengezinswoningen en 64 appartementen op terreinen van de voormalige suikerfabriek Wittouck (Europaplein, Delfzijllaan en Schwarzenbeklaan). Architect was Georges (Geo) Bontinck, voor de appartementen bijgestaan door ingenieur Albert Mallebrancke, verwarmingsingenieur Jan Varendonck en de aannemer N.V. Bouwbeton.

De gezinswoningen zijn typische rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met rode bakstenen gevel onder een pannen zadeldak. Centraal in een groenzone bevinden zich twee middelhoogbouw appartementsgebouwen van vier bouwlagen met plat dak, opgetrokken in gele baksteen met rode bakstenen plint en decoratieve gevelvlakken in donkere baksteen.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam ZELZA_WWITTOUCK_4360.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4360, Zelzate, wijk “Wittouck”.
  • SEGHERS S. & TINCK F. 2015: Wijk Wittouck Zelzate, onuitgegeven oefening Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.
  • S.N. s.d. (1970), Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen van Zelzate, Zelzate, s.p.
  • S.N. s.d. (1995): Gewestelijke Maatschappij voor de Huisvesting van Zelzate, Zelzate, 16.

Auteurs: Vandeweghe, Evert