Sociale woonwijk Groeneweg

Beschrijving

Sociale woonwijk bestaande uit ruim 200 woningen, opgetrokken tussen 1968 en 1978 door de sociale huisvestingsmaatschappij Ninove-Welzijn CV. De wijk is gelegen tussen de Denderhoutembaan, Aalstersesteenweg en Expresweg en bestaat uit de gebogen Groeneweg waarop noord-zuid-gerichte rechte straten aansluiten. De architectuur is typologisch divers (bungalows, eengezinswoningen, duplexwoningen en zelfs een schooltje) maar heeft een homogene vormgeving (rode bakstenen laagbouw met platte of licht hellende daken). De duplexwoningen hebben een opvallende, met golfplaten afgeschermde buitentrap.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam NINOVE_GROENEWEG_4240.
  • S.N. 1997: Monografieën erkende bouwmaatschappijen, in: S.N., Bouwstenen van sociaal woonbeleid '45-'95. De VHM bekijkt 50 jaar volkshuisvesting in Vlaanderen. Deel 2, Brussel, 96.

Auteurs: Vandeweghe, Evert