Arbeiderswijk van 1923

Beschrijving

Deze eerste verwezenlijking van de in 1922 opgerichte sociale huisvestingsmaatschappij Ninove-Welzijn CV bestond uit een 50-tal cottage-getinte sociale woningen langs de Brusselsesteenweg en achterliggende Achturenstraat en –plein (1923). Ontwerper was de Ninoofse architect Jules Birmant, aannemer Constant Coppens uit Erpe (Gentsesteenweg). Straatnamen verwijzen naar de achturige werkdag als sociale verwezenlijking (1921). De oorspronkelijke architectuur werd in 1996-2000 deels vervangen door laagbouw appartementen in een aansluitende vormgeving.

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van de zware aantasting van de erfgoedwaarde.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam NINOVE_ACHTUREN_4240.
  • L'Habitation à bon marché 1923, 3, 61; 5, 112.

Auteurs: Vandeweghe, Evert