Geografisch thema

Dorpsbeekstraat

ID
16921
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16921

Beschrijving

Het tracé van de Dorpsbeekstraat, gelegen tussen Zout- en Dorpstraat, is reeds aangegeven op de Kabinetskaart van Ferraris (1771-1778). Het zuidelijke gedeelte volgt de naastgelegen, thans merendeels overkluisde Dorpsbeek, waarnaar de straat vanaf 20 november 1959 vernoemd werd. Oudere benamingen zijn Meestoof en Stoofstraat, verwijzend naar de meestoof in het ten westen van de Zoutestraat gelegen gebied Stoofgat. Deze diende tot het branden van meekrapwortels, waaruit rode kleurstof gewonnen werd. Daarnaast was ook de naam Zandkeet gangbaar, mogelijk afgeleid van zoutkeet, een houten schuur waar zout bereid werd. De winning ervan zou hier mogelijk geworden zijn nadat het Scheldewater lange tijd tot aan de binnendijk stond, ten gevolge een dijkbreuk.

Langs de straat met een hoofdzakelijk open bebouwing, zijn enkele dorpswoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw bewaard met een sobere gevelversiering in gekleurde baksteen (nummers 13 tot en met 19). De woonstalhuizen en langshuizen met oudere kern zijn reeds vanaf de naoorlogse periode sterk verbouwd, en door toenemende verkaveling van de omringende nutsgronden afgewisseld met weinig kwaliteitsvolle nieuwbouw.

  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1330.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 209: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1926/14.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoningen met stalling

  • Omvat
    Villa in cottagestijl

  • Is deel van
    Berendrecht


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpsbeekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.