Welriekendedreef

Beschrijving

De Welriekendedreef verbindt het centrum van Jezus-Eik met Groenendaal (Hoeilaart). Voor de aanleg van de Sint-Jansbergdreef liep de weg door tot op de grens met Hoeilaart waar ze de baan tussen Brussel en Hoeilaart kruiste en waar ook de kapel Onze-Lieve-Vrouw Willerieken staat. De baan vormt eveneens de grens met Oudergem (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en het Zoniënwoud. Over de herkomst van de naam "Welriekende" bestaat geen eenduidigheid.

Na de verkoop van de bospercelen van het Zoniënwoud door de Société Générale in de jaren 1830 werden de percelen ten zuiden van de dreef grotendeels ontbost en omgezet in landbouwgronden. Hiervoor werden er langs de dreef pachthoven opgericht in functie van deze ontginningen en het bewerken van de nieuw vrijgekomen gronden (zie Jezus-Eik). Vandaag zijn deze hoven omgebouwd tot woonhuizen of manege. De meeste zijn nog herkenbaar door hun langgestrekt volume. Nummers 95 en 99 zijn bijvoorbeeld vandaag sterk verbouwde pachthoven uit de 19de eeuw.

• VANDE PUTTE G. 1994: Herken je Overijse Nog? Terugblik op een muterende gemeente, Leuven, 237-241.

Auteurs: Verwinnen, Katrien