Hoeilaartsesteenweg

Beschrijving

Verbindingsbaan lopend vanaf het centrum van Maleizen aan de Terhulpensesteenweg, in noordwestelijke richting naar Hoeilaart. Langs deze baan die Hoeilaart met Rozieren verbond, bevindt zich, samen met de Terhulpensesteenweg, de oudste bebouwing van het gehucht. Dit is nog zichtbaar in een aantal boerenhuizen en hoeves met oudere kern. De baan loopt aan de grens met Hoeilaart en Terhulpen door de wijk "Bakenbos", die zich uitstrekt over de drie gemeenten (zie Hoeilaart).

De vrije school van Maleizen werd vanaf 1871-1872 vervangen door een gemeenteschool. Hiervoor werd er in het centrum van Maleizen langs de Hoeilaartsesteenweg een onderwijzerswoning met achterliggende gemeenteschool gebouwd (nummer 56), kadastraal geregistreerd in 1873. Vandaag is dit ontmoetingscentrum "De Rank". Rechts van de voormalige onderwijzerswoning staat nog een beeldbepalende linde.

Langs de baan liggen buiten de enkele bewaarde hoeves verschillende serristenvilla's uit het interbellum met vaak nog bewaarde serres. Nummer 220 is een grote traditionele (dubbel)woonst met zowel art-deco- als cottage-invloeden. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1927 samen met verschillende serres. Deze villa wijkt af van de gangbare serristenvilla's uit deze periode. Nummer 316 is eveneens een bewaarde serristenvilla, kadastraal geregistreerd in 1907 als eigendom van Eugène Pierre Joseph Adriaens, met achteraan nog standaardserres.

Achter de woningen tussen de Koninginnelaan en de Fel. Bergiersstraat liggen nog serres, soms met ronde vorm en houten gebint, bijvoorbeeld achter nummer 265. Achter nummer 279 staat een ronde serre met ijzeren gebint, die kadastraal geregistreerd werd in 1914.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1873/26 (nummer 56), 1907/131 (nummer 316), 1914/110 (nummer 279 met serres) en 1927/185 (nummer 220).
  • VAN SAN. P. 2007: Het Onderwijs en de Scholen in Overijse in de negentiende eeuw, XXVIIste bijdragen tot de geschiedenis van het land tussen IJse en Lane, Leuven, 115-118.

Auteurs: Verwinnen, Katrien