Mechelsestraat (Vossem)

Beschrijving

Rechte straat nabij het dorpscentrum van Duisburg naar het noordelijk gelegen gehucht Ten Hertswegen, als onderdeel van de oude Waalse baan die Waver met Mechelen en Rumst verbond, vanwaar de benaming. De eeuwenoude gemeentegrens van Vossem met Duisburg volgt gedeeltelijk deze oude weg waardoor de westelijke straatzijde op Duisburgs grondgebied ligt en de oostelijke straatzijde toebehoort aan Vossem.

De weg, halverwege de 19de eeuw, nog schaars bebouwd en omgeven door velden werd in de tweede helft van de 19de en vooral in 20ste eeuw bebouwd met overwegend vrijstaande woningen, al dan niet met bijhorende serres. Ter hoogte van nummer 105 ligt de Heilige Barbarakapel van 1950, ook Kapel van Ten Hertswegen genoemd. Het betreft een eenvoudige bakstenen kapel op vierkante plattegrond onder tentdak met roze kunstleien en bekroond met een metalen kruis. Boven de steekboogdeur vermeldt een opschrift: 'Heilige Barbara BVO/ Opgericht 1850/ Herbouwd 1950'.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde