Stationsstraat

Beschrijving

De Stationsstraat vertrekt in het centrum van Wolvertem en vormt vandaag de verbinding tussen het Gemeenteplein en het Rondplein, een druk verkeersknooppunt dat onder meer verbinding geeft met de A12. De naamgeving werd ontleend aan de ligging van het tramstation ongeveer halverwege ter hoogte van de huidige Tramlaan. De straat wordt al aangeduid op de Ferrariskaart maar was toen zo goed als onbebouwd; slechts enkele volumes vlak bij de dorpskern worden hier weergegeven. Ook op de Poppkaart van halverwege de 19de eeuw, waar de straat wordt aangeduid als Route de Merchtem à Bruxelles, is de bebouwing nog schaars ingetekend.

Vandaag wordt de straat gekarakteriseerd door een zeer heterogene bebouwing, zowel qua type als qua schaal, daterend vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. De nummers 18 en 47 getuigen nog van de aanwezigheid van gegoede burgers die zich toen kwamen vestigen langs deze belangrijke invalsweg die door de oprichting van een tramstation in 1896 nog in belang zou toenemen. Het betreft karakteristieke, weliswaar eenvoudig uitgewerkte burgerhuizen. Nummer 18 met decoratieve verwerking van witte en zwarte baksteen, kadastraal geregistreerd als nouvelle construction in 1910 in eigendom van landbouwster Hortensia Delin. Nummer 47 kreeg een nieuw parement maar behield het deurvenster met balkon op de beletage en de typische leeuwenkopjes als steigergatvulling; de woning werd kadastraal geregistreerd in 1878 als nouvelle construction in eigendom van Constant Vandewinckele, griffier.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1878/19 (nummer 47); 1910/29 (nummer 18).