Rozendalstraat

Beschrijving

De Rozendalstraat vormt de verbinding tussen de Peperstraat en de Hoornzeelstraat in het centrum van de gemeente. De oostelijke hoek van de Peper- met de Rozendalstraat maakte voorheen deel uit van het "Hof van der Balct" dat met zijn afhankelijkheden, boomgaard en moestuin reikte tot de Hoornzeelstraat. Sinds het laatste kwart van de 19de eeuw werd het verkaveld. Zowel op de Ferrariskaart van 1770-1778 als op de kaart van Popp (omstreeks 1860) is de straat overigens slechts schaars bebouwd.

Het huidige straatbeeld wordt gevormd door eenvoudige arbeiderswoningen, voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, met al dan niet bepleisterde lijstgevels, twee traveeën en twee bouwlagen, afgewisseld met laat-20ste-eeuwse bebouwing. Het nummer 11 betreft een sterk gerenoveerde voormalige schrijnwerkerij, volgens een recent geschilderd opschrift gedateerd 1869.

• DAVIDTS J.-E. 1965: Geschiedenis van de Parochie Tervuren en de Sint-Janskerken, Mechelen, 200-202.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw XVI, Tussen Zenne en Dijle V, s.l., 232.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde