Pastoor Vandersandestraat

Beschrijving

Deze straat wordt voor het eerst vermeld als Paepenstraete in een schepenakte van 1353. Ze wordt ook afgebeeld op figuratieve kaarten in het Kaartboek van Lib. De Pape (1665) en een gravure uit het archief van de Parkabdij uit de periode 1675-1678. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is enkel de oostelijke zijde voor een deel bebouwd; de rest van de straat wordt er ingenomen door velden en akkers. Op het einde loopt de straat tussen twee zogenaamde "scavoiren", domaniale kweekvijvers voor karper. De huidige benaming werd ontleend aan pastoor Bartholomeus Vandersande (1808-1878), de eerste seculiere priester van Tervuren in de periode 1840-1878; voorheen was de parochiale bediening in handen van de Parkabdij van Heverlee. Pastoor Vandersande werd enorm geboeid door de geschiedenis van Tervuren en hoewel zijn onderzoek nooit werd gepubliceerd heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van zijn gemeente.

Het begin van de straat wordt aan de oostzijde momenteel gekenmerkt door steegjes, gevormd door bescheiden hoeven die sinds het midden van de 19de eeuw opgesplitst werden in arbeiderswoningen en verderop de eeuwenoude pastoriegronden. Ertegenover aan de westzijde ligt het schaal doorbrekende Cultureel Centrum met bibliotheek 'Het Papeblok' van 1979.

• DAVIDTS J.E. 1972 (herdruk 2000): Tervuren in oude prentkaarten, s.l., 65.
  • EVERAERT L. 1990: Van de Loddershoek naar de Duisburgsesteenweg (1), De Horen 17.2, 50-63.