Broekstraat

Beschrijving

Licht gebogen verbindingsstraat tussen de Leuvensesteenweg en de Tervurenlaan. Enkel de zuidzijde is bebouwd en wordt gekenmerkt door een eenvoudige 20ste-eeuwse basisbebouwing; de noordzijde wordt ingenomen door een deels beboomd, deels met gras begroeid terrein aangelegd in 1898 op initiatief van Koning Leopold II; hier bevinden zich twee staande wippen van de Koninklijke Wipmaatschappij van Tervuren, omgeven door een kring van knotbomen. Op nummer 1 bevond zich tot 2010 nog een ruime burgerwoning in baksteenmodernisme, naar ontwerp van Victor Broos, vandaag gesloopt en vervangen door nieuwe bouw. Nummer 18 is nog een gaaf bewaard voorbeeld van een rijwoning met bewaard schrijnwerk, waarvoor bouwaanvraag van 1914. Nummer 12-13: eenvoudige panden van na de Tweede Wereldoorlog, gesigneerd Jean Desees.

• Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Bergestraat 18.
  • WIJNANTS M. e.a. 2001 (herdruk 2005): Vier wandelingen in Tervuren, Wandelbrochure, Tervuren, 35.